menu
shopping_cart
0
KOSÁR

10. lecke

Karakterek

lightbulb_outlineMegismerjük a karakter változót

Nem csak számokat tudunk eltárolni, hanem karaktereket is. Karakter típusú változót a char szóval hozhatunk létre. Ez tárolni képes a standard ASCII kódtáblában fellelhető karakterek bármelyikét. Hozzunk létre egy karakter változót, amibe rakjuk bele az 'A' betűt, majd írjuk ki a konzolablakra. A karakterváltozó hely-jelölője %c .

Két fontos tényre hívnám fel a figyelmet:

 1. A szövegeket idézőjelek közé írjuk, például: printf(”Ez egy szöveg”);

 2. Az egyedül álló karaktereket aposztófok közé írjuk, például:
  char karakter = 'A'

#include<stdio.h>

int main()
{

  char karakter = 'R';

  printf("Az elmentett karakter: %c", karakter);

return 0;
}

karakter.c c Az elmentett karakter: R

A karakter változó 1 byte-on tárolódik. Tudjuk, hogy 1 byte = 8 bit. 8 bittel pedig 2^8 = 256 különböző dolog írható le. Hogyan tárolódik el egy karakter?

A számítástechnikában szinte minden szám, nullák és egyesek sorozata. Egy karaktert kódtáblák segítésével tárolnak el, ami tartalmazza a szám-karakter átfordításokat. Ilyen kódtábla például az ASCII tábla. Szóval igazából számokat (annak megfelelő bitsorozatot) tárol el a számítógép és nem a karakter grafikus kinézetét.

A standard ASCII tábla így néz ki. Ezt használja a C nyelv is. Ha létrehozunk egy karakter változót, például a nagy A betűt, akkor a C átfordítja ezt a 65-ös karakterkódra és ezt a számot tárolja le a memóriába a program.

A kibővített ASCII tábla még több karakter-kód átfordítást tartalmaz:

Karakter számként

Hozzunk létre egy karakter változót, és rontsuk el direkt a kiírásakor a hely-jelölőt, kezeljük egész számként. Mit látunk?

#include<stdio.h>

int main()
{

  char karakter = 'A';

  //na itt rossz a hely-jelölő
  printf("%d", karakter);

return 0;
}

karakterszam.c c 65

A helyes hely-jelölő a %c lett volna, de mi az integer típus %d-jét használtuk. Ekkor megkaptuk a karakter ASCII karakterkódját. Le is ellenőrizhetjük a fenti ASCII táblában, tényleg ez a kódja. #zsírkirály

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

LalyPapa
Very good!