C programozás kezdőknek - 2. fejezet

A fejlesztőkörnyezet

Letöltjük és beállítjuk a Code::Blocks fejlesztőkörnyezetet.

A fejlesztőkörnyezetben zajlik a programok írása, a kódolás. A fejlesztőkörnyezet hivatalos megnevezése: IDE, ami az angol Integrated Development Environment mozaikszava. Ez annyit tesz, hogy egy komplex többfunkciós programmal állunk szemben, ami ezekkel a funkciókkal rendelkezik:

A középső részen terül el a kódszerkesztő panel, ide gépelhetjük be a parancsokat. A kód jól elkülöníthető részegységekből áll ezekről később lesz szó. A fejlesztőkörnyezet ezeket a részeket szépen kiszínezi, hogy könnyebben átlássuk a programunkat. A színezési funkciót szaknyelven syntax highlight-nak nevezzük.

Ha egy rész nagyon nagyra nőtt, akkor célszerű a kódot több fájlra bontani. Több fájlból álló projektek menedzselését a bal panelen végezhetjük itt terül el a projektmenedzser.

A fejlesztőkörnyezetnek van két láthatatlan ám de nagyon fontos része: Ez a hibakereső, és a fordító, ezért is emeltem ki őket pirossal. A hibakereső azt a célt szolgálja, hogy figyelmeztessen a programozás során elkövetett hibákra, például, ha elgépelünk egy parancsot, vagy lehagyunk egy fontos karaktert, akkor az IDE ilyenkor óbégat, hogy így nem fog működni a programunk, és ad egy tippet, hogy melyik sorban található a hiba, amit nekünk ki kell javítani. Persze nem írja meg helyettünk a programot, sőt nem tud felismerni minden hibát, de a többségét jól detektálja.

Amikor programozunk, akkor azt emberi nyelven tesszük. Általunk is érthető parancsokat pötyögünk a billentyűzeten, ámde az előbb tudtuk meg, hogy a számítógép csak a 0-ákat és 1-eseket érti. A fordító fordítja le az emberi nyelven írt kódot a számítógép nyelvére. A fordító a fejlesztőkörnyezet lelke és legfontosabb része.

Nosza szerezzünk be egy ilyen fejlesztőkörnyezetet! Mi a Code::Blocks nevű IDE-t fogjuk használni azért, mert ez ingyenes, nyílt forráskódú és platformfüggetlen.

A platform egy jól behatárolható paraméterekkel rendelkező szoftveres és/vagy hardveres környezet. Platform például a Windows operácóis rendszert futtató PC, az Apple számítógép az OS X rendszerrel, vagy például egy Linux operációs rendszert futtató gép. A Code::Blocks program mindhárom operációs rendszerre elérhető, így nevezhetjük őt platformfüggetlennek. A Code::Blocks ingyenes, nem kell érte fizetni egy fityinget sem, és nyílt forráskódú azaz bárki számára letölthető a programhoz tartozó, a program működését leíró kódsorozat. Ha akarjuk, akkor ebbe a kódsorozatba bele is nyúlhatunk, módosításokat hajthatunk rajta végre. Ez a nyílt forrás előnye.

A Code::Blocks telepítése Windows alatt

A Code::Blocks-ot a www.codeblocks.org webcímről szerezhetjük be. Keressük a Downloads menüpontot, azon delül a Binary release hivatkozást, hogy letölthessük a telepítőt. Nagy valószínűséggel ehhez hasonló az weboldal tárul eléd:

Három változat közül választhatunk. A MinGW jelzésű telepítő egyikét válasszuk! (Ha nincs kedved keresgélni, akkor kattints ide )A MinGW szó utal arra, hogy a Code::Blocks-ban van beépített fordító. Ha enélkül töltjük le a fejlesztőkörnyezetet, akkor lényegében csak egy felturbózott szövegszerkesztőt kapunk, semmi többet – így számunka használhatatlan lenne a program.

A telepítés rém egyszerű: Ha jó nekünk az, hogy a "C:\Program Files\CodeBlocks" elérési útra települ a Code::Blocks, akkor csak nyomogassuk a Next gombot, amíg a csuklónk el nem fárad.

A telepítés és futtatás után megjelenik a most megismert felhasználói felület. Használatba vétel előtt 2 beállítást kell eszközölnünk: Nagy valószínűséggel magyar billentyűzetkiosztással fogod használni a programot, azonban a Code::Blocks bizonyos gombokhoz - amiket kódírás közben gyakran nyomogatunk - funkciót rendel. Tehát, ha te megnyomod azt a gombot, akkor nem karaktert írsz le, hanem elindul egy programfunkció. Ez nem jó, ezeket ki kell kapcsolni. Ezeket a beállításokat csak egyszer kell elvégezni. Keresd meg ezeket a menüelemeket, és tedd azt ami ide le van írva:

  • Plugins menü > Mange plugins > itt deaktiváljuk ezeket a kiegészítőket (jelöljük ki őket, és kattintsunk a Deactivate gombra):

  • Settings menü > Editor > Keyboard shortcuts fül > itt keressük meg a Search menüpontot és távolítsuk el ezeket a billentyűparancsokat (jelöljük ki őket, és kattintsunk a Remove gombra)

Ezzel készen vagyunk, most már a magyar billentyűzetkiosztással is hibátlanul működik az IDE, kezdhetjük a programozást!

A Code::Blocks telepítése Linux és OSX alatt

Linux rendszer alatt természetesen a nekünk megfelelő telepítőt kell letölteni a www.codeblocks.org weboldalról. Linux alatt a telepítés dupla klikkel indítható és a Windowsos változathoz nagyon hasonló varázsló vezet minket végig a lépéseken.

OS X rendszeren egy .zip tömörített fájl töltődik le. Az ebben lévő appot kitömörítés után dobjuk bele az Alkalmazások közé. Alternatív fejlesztőkörnyezetként használható az AppStore-ból letölthető XCode.

Kvízkérdések betöltése...

A hozzászóláshoz jelentkezz be

Hozzászólások beltöltése...

Közösség

Bankkártyás fizetés: OTP Simple Pay Bankkártyás fizetési szolgáltató

Díjak

AZ ÉV HONLAPJAMINŐSÉGIDÍJ

Az oldalon közölt anyagok szerzői jogvédelem alatt állnak. Copyright © 1991-2024 Horváth Loránd, MegaByte.hu